Tisková
zpráva
2. Pražského koštu ovocných destilátů
V sobotu 18. května
2013 se v Muzeu gastronomie v Jakubské ulici č. 12, Praha
1 uskutečnil historicky první košt ovocných destilátů na území hlavního
města naší republiky. Spolupořadatelem této ojedinělé akce byla Městská část
Praha 1 a
záštitu nad ní převzal starosta Městské části Praha 1, Ing. Oldřich Lomecký a
Ing. Pavel Dvořáček, generální ředitel a předseda představenstva a.s. Rudolf
Jelínek, Vizovice. Koštu se zúčastnilo 72 soutěžících z Čech a Moravy,
kteří poslali k hodnocení 184 vzorků ovocných destilátů.
Všichni účastníci koštu
hodnotili jeho organizaci a průběh kladně a byl dán podnět k uspořádání 2.
ročníku a založení tradice Pražského koštu ovocných destilátů.
2. Pražský košt se uskuteční
v sobotu 17. května 2014 od 13 hod. opět v prostorách Muzea
gastronomie v Jakubské ulici č. 12, Praha 1. Soutěžit budou drobní
pěstitelé ovoce, kteří mění plody své zájmové činnosti v ušlechtilý
destilát spolu s pěstitelskými pálenicemi a malými lihovary. Do soutěže
budou přijaty pouze pravé ovocné destiláty vyrobené alkoholovou fermentací a
následnou destilací ovocného kvasu, přičemž nesmí být v celém
technologickém postupu použito aromatických látek, či dochucovadel jakéhokoliv
původu. Povoleny jsou zvláštní technologické postupy – např. zrání
v dubovém sudu, které musí být uvedeny v přihlášce a při hodnocení
budou zohledněny. Soutěž je vypsána v kategoriích: slivovice, hruškovice,
meruňkovice, třešňovice, vínovice, jablkovice, ostatní destiláty. Vítězové
kategorií se utkají o titul šampion koštu. Dodané vzorky bude hodnotit porota
složená z uznávaných odborníků a degustátorů spolu s laiky –
vyznavači ušlechtilých destilátů. Záštitu nad 2. Pražským koštem ovocných
destilátů opět převzal starosta Městské části Praha 1 Ing Oldřich Lomecký
a Ing. Pavel Dvořáček, generální ředitel a předseda představenstva a.s. Rudolf
Jelínek, Vizovice.
Velkým uznáním je i ta
skutečnost, že Pražský košt byl předsednictvem Unie destilatérů České republiky
zařazen mezi významné košty Flora Olomouc a Jelínkův Vizovický košt,
s tím, že nejlepší kolekce na 2. Pražském koštu obdrží cenu Unie
destilatérů.
Starší zprávy:
Povodně jsou za námi, voda se vrátila do koryta Vltavy, vy jste se vrátili z dovolených a tudíž nás čeká příjemná povinnost přechutnat
soutěžní vzorky „I. Pražského koštu ovocných destilátů“, posoudit zda komise
rozhodly spravedlivě, vyměnit si názory, podiskutovat zda uspořádat „II. Pražský košt“ a předat diplomy
poháry těm, kteří je ještě nemají.
Ozvěny
„I. Pražského koštu“ se konají v Muzeu gastronomie, Jakubská 12, Praha 1,
v magický den pátek 13. září 2013 od 18. hodin.
Dovolte mi, abych Vás jménem všech organizátorů „I. Pražského
koštu“ srdečně pozval k účasti na tomto setkání.
Na shledání s vámi se těší organizátoři koštu a Mgr. Vladimír Piksa
P.S. Jedná se opět o uzavřenou akci pouze pro pozvané degustátory a soutěžící.
Žádné komentáře:
Okomentovat